Kærligt stueopdræt med fokus på sundhed og et godt hundeliv
Dette er fundet på nettet og går meget i detaljer. Men det kan være nyttig læsning, som man kan have i baghovedet under sin træning.
Mange hunde har problemer med at være alene hjemme. Fælles for alle alene-hjemme problemer er, at de skyldes angst, savn, utryghed og i enkelte tilfælde kedsomhed. At ødelægge er hundens måde at reagere på, fordi den har det dårligt. Ikke fordi den er ulydig og prøver grænser af. Det skal understreges, at straf derfor er nytteløs; straf kan tilmed forværre problemet. Der skal ændres ting i hundens hverdag, så hunden bliver tryg og kommer til at fungere hensigtsmæssigt.
Det er hovedsagelig unge hunde, der har alene hjemme problemer. Oftest fordi der er sket en fejl i træningen med at være alene. I løbet af hundens to første leveår gennemgår hunden forskellige faser. I nogle af disse faser påvirkes hunden af hormonforandringer, og særlig pubertetsfasen - som ligger omkring 7-10 måneders alderen - kan give problemer i forbindelse med, at hunden skal være alene hjemme. Hunden vil som regel starte sin ødelæggelsesadfærd i forbindelse med disse hormon-forandringer eller forandringer i hjemmets daglige rytme, og det er ret almindeligt, at problemerne først begynder, når hunden er mellem 6 mdr. og 1 år gammel.
Også voksne hunde kan dog pludselig få svært ved at være alene hjemme. En voksen hund kan få alene-hjemme problemer i forbindelse med for eksempel flytning, dødsfald, skilsmisse, rejse, nye arbejdstider eller andet, der pludselig forandrer hverdagen. Hvis en tryg hverdag pludselig ændres, kan nogle hunde pludselig udvikle problemer. Hunden er et vanedyr,og specielt hvis man har en blød eller lidt følsom hund, kan ændringer i hverdagen være nok til, at hunden føler sig usikker. Og denne usikkerhed dæmpes ved, at hunden aktiverer sig selv - typisk på inventaret. En voksen hund der pludselig begynder at ødelægge, bør også undersøges af en dyrlæge. Foruden ændringer i hverdagen har rigtig mange alene-hjemme problemer med voksne hunde nemlig rod i smerte eller fysisk ubehag.
Gamle hunde kan også få alene-hjemme problemer, og det skyldes ofte noget fysisk som tiltagende blindhed, døvhed eller anden manglende orienteringssans. Andre mulige forklaringer kan være nedsat funktion i hundens indre organer eller smerter. Skyldes problemet fysiske defekter, bør man som ansvarlig hundeejer overveje, om aflivning ikke er den mildeste løsning, da hunden reagerer, fordi den enten er bange eller har det dårligt. Her skal vi tænke mere på hunden end på os selv - og det er svært!!!!
Pludseligt opståede alene-hjemme problemer hos gamle hunde skal altid medføre et besøg hos dyrlægen.
En anden hyppig årsag til alene hjemme problemer er, at hunden har adgang til for mange rum. En hund, der er alene, kan ikke overskue et hus på 150 kvadratmeter og bliver derfor usikker. Luk af til en del af huset, og lad hunden gå i to-tre rum. Hunden bør dog aldrig lukkes inde i kun ét enkelt rum, da der så er stor risiko for, at hunden får klaustrofobi. Klaustrofobi er en angst-tilstand, som kan medføre, at hunden for alvor begynde at ødelægge.
Det er bedre at forebygge end at helbrede, og det bedste du kan gøre, er at gøre hvalpen/hunden tryg ved at være alene. Det er et stort arbejde, men det kan betale sig at bruge megen tid på denne træning, hvis du lige har fået en hvalp. Når din hund kan være alene i en time, er de værste forhindringer overstået; det er nemlig inden for den første time, de fleste ødelæggelser foregår. Dog kan du ikke springe fra en til otte timer - tiden skal langsomt øges over en periode.
TRIN 1. De første dage skal hvalpen overhovedet ikke efterlades - den skal have tid til at falde til i sit nye hjem. Hvalpen skal fra starten have en kurv eller kasse i et roligt rum, hvor den kan få fred. Stedet skal være hvalpens fristed - aldrig en skammekrog. Sæt dig hen til kurven og lok hvalpen op samtidig med, at du siger "op i kurven" eller lign. Hvalpen vil hurtigt finde kurven behagelig og opsøge den selv, når den har behov for fred. Hvis ikke den gør det, træner du bare videre i en længere periode.
TRIN 2. Når hvalpen er tryg ved kurven, lokker du hvalpen op i kurven, drysser 5-6 små godbidder i kurven og går et par skridt væk fra kurven samtidig med, at du fx. siger: "bliv". Når hvalpen er færdig med sin belønning, vil den sikkert forlade kurven. I samme øjeblik siger du ROLIGT, "op i kurven". Lok hvalpen op, og ros den med venlig stemme og godbidder drysses i kurven. Bliv ved hvalpen, til den er færdig med godbidderne og giv den nu kommandoen "fri" (derved bliver det dig og ikke hvalpen, der afgør, hvornår øvelsen er slut). Afslut træningen. 1 - 2 timer senere gentages trin 2 een gang. Efter endnu en pause trænes igen een gang, og endnu senere på dagen trænes trin 2 med pauser på mindst 10 minutter mellem hver øvelse, indtil hvalpen bliver siddende et par sekunder i kurven, efter at den er færdig med at spise godbidder. Forvent ikke, at hvalpen lærer dette på een dags træning.
TRIN 3. Når hvalpen har forstået, hvad "op i kurven" og "bliv" betyder, vil den sidde og kigge på dig uden at foretage sig noget. Du kan da begynde at træne trin 3, hvor tiden langsomt øges - i første omgang op til 10 sekunder, og i løbet af et par dage øges tiden yderligere til fx. 1 eller 2 minutter. Du går nu højst et par skridt væk fra kurven. Fremgangsmåde som trin 2, hvor du starter forfra, hvis hunden laver fejl. Husk pauser mellem hver træning.
OBS!! Hver gang du har trænet noget nyt, som er sværere for hvalpen (f.eks. fra trin 2 til trin 3), skal du gå tilbage og træne noget kendt (det vil her sige: trin 1 og trin 2 øves nogle gange, før du igen går i gang med trin 3). Nyt og svært skal altid følges af noget nemt, som hvalpen er god til - det giver en sikker og tryg hund. Og hver gang du gør afstanden til hvalpen større, sættes tiden ned. Altid kun eet nyt punkt ad gangen, når du træner hund.
Hvis hvalpen laver fejl, er den ikke ulydig, men det er et tegn på, at hvalpen ikke forstår, hvad den skal, eller at træningen er gået for hurtigt, og den søger så kontakt. Hvis vi mennesker hver dag oplever noget nyt og anderledes, vil vi også på et tidspunkt få behov for at lave "noget kendt og trygt". Hvis vi læser en bog, som er svær at forstå, skal vi også nogle gange gå et kapitel tilbage og læse om igen for at forstå det hele.
TRIN 4. Når hvalpen er trænet op til at sidde i sin kurv i 45 - 60 sekunder, begynder du at øge afstanden til kurven fra to til fire skridt evt. mere. De første gange sættes tiden samtidig ned til 3 - 5 sekunder. Efter hver trin 4-øvelse kommer en pause på ca. en time, så trin 2 igen. Sker der for mange "fejl", trænes trin 2 og frem til trin 4.
Når hvalpen er tryg og rolig ved fire skridt, går du 6-8 skridt væk i ca. 5 sekunder. Pause + trin 2 eller 3. Trin 4 trænes herefter med pauser og blandet med trin 2 og 3, indtil du er så langt fra kurven, du kan komme, men hvor hvalpen skal hele tiden kan se dig.
TRIN 5. Her trænes repetition, tryghed, fortrolighed med at sidde alene. Bland nyt og kendt. F.eks.: trin 2, trin 3, trin 1, trin 4, trin 2, trin 1, trin 4, osv. Hvert trin trænes een gang med pause mellem hver øvelse. Der må aldrig trænes i samme rækkefølge flere gange i træk. Ved at variere forhindrer du, at hvalpen kan genkende øvelserne på forhånd.
TRIN 6. Når hvalpen har trænet trin 5 mange gange uden fejl, går du ud af rummet første gang. Tiden, hvor hunden ikke kan se dig, skal være 1 - 2 sekunder, og efter pause trænes trin 3. Dette gentages nogle gange. Herefter trænes trin 1 til 6 i tilfældig rækkefølge samtidig med, at den tid, du er i "skjul" øges langsomt. Husk pauser á min. 10 minutter.
Der trænes nu trin 5 og 6 på skift. Hvis hvalpen forlader kurven i utide, følges den roligt tilbage som i trin 2, og herefter trænes øvelserne i trin 5 et par gange.
Hvalpen må aldrig straffes for at forlade kurven, da det at forlade kurven vil være en naturlig reaktion, når hvalpen er alene. Kommer hvalpen dig i møde, skal den roligt vises op i kurven og belønnes for at gå i kurven. Sidder hvalpen i sin kurv, når du kommer tilbage, roser du hvalpen meget mens den sidder i kurven, og giver den herefter ”fri”.
Nu skulle hvalpen gerne have lært at være uden selskab og blive i sin kurv. Forhåbentlig er den nu tryg ved sin kurv, og hvis du har trænet rigtigt, vil hvalpen ligge og vente på, at du kommer igen fra et af de andre rum i huset.
Når hvalpen er sikker i sin ”kurv-øvelse”, og den er tryg, skal du til at forlade huset. Den følgende træning bliver derfor anderledes. Kurven bruges stadig til at skabe en rolig situation, inden du skal af sted, men hvalpen skal ”have fri” fra kurven, inden du går. Derefter drysser du nogle godbidder ud på gulvet, hver gang du skal ud af huset. Det giver hunden noget at beskæftige sig med, når du forlader den.
Træn derefter på følgende måde:
Yderdør åbnes på klem et øjeblik. Bliv stående inde og luk så døren.
Næste øvelse er TRIN 5.
Yderdør åbnes, og du går et skridt ud. Gå ind igen.
Så trænes TRIN 5.
Du går ud og lukker døren efter dig. Gå ind med det samme.
TRIN 5 igen.
Du låser døren udefra, låser op igen med det samme, og går ind.
TRIN 5.
Du går ud og låser, venter 2-3 sekunder, og går så ind til hunden igen.
TRIN 5.
Tiden uden for døren øges herefter få sekunder ad gangen.
Og hver gang trænes TRIN 5 igen. Selvfølgelig med pauser.
Sådan fortsætter du, indtil hunden er tryg ved at være alene i mindst 1 time. Så er det værste overstået, og du kan øge tiden hurtigere fra dag til dag. Men husk altid at vende tilbage til en let øvelse, som hunden kender, hver gang tiden øges.
Hvis hunden, trods træning alligevel ikke kan være alene, kan du prøve følgende løsninger een ad gangen, når hvalpen skal være alene:
Selv om du har en hvalp, der allerede kan være alene, er det en god idé, at træne hvalpen i at være alene. Alene-hjemme problemer opstår ofte, når hunden er mellem 6 måneder og 1 år gammel. Hvis der er tegn på, at hunden bliver urolig, når den er alene, kan du lige så godt være velforberedt - fjern de dyreste sko, jakker osv. hvis uheldet skulle være ude.
Træningen oven for med kurven gør hunden tryg ved at ligge alene i et andet rum end familien, når I er hjemme. Mens hvalpen vokser op, kan denne træning med fordel fortsættes, så hunden af og til ligger en halv eller hel time i sin kurv uden selskab. Det er med til at styrke hunden i at være alene, men metoden må under ingen omstændigheder misbruges.
Hvis din hund hører til dem, der har et stort kontaktbehov, og den konstant følger dig overalt i huset, kan du begrænse det ved - helt tilfældigt - at lukke døren mellem jer en gang imellem. For eksempel når du skal i bad eller ud med affaldsposen. Det går så hurtigt, at hunden får en kort men hyppig træning i adskillelse, uden at få tid til at føle afsavn og ensomhed.
Hvis intet af dette virker, bør du snarest tage kontakt til en adfærdsbehandler eller en hundekonsulent, som kan hjælpe. Et alene-hjemme problem forsvinder meget sjældent af sig selv.
Kilde: Internettet